Malá procházka čtvrťáků z Kadaňské středověkem na hradě Hasištejn

Žáci čtvrtých ročníků se letos seznamovali v hodinách předmětu Člověk a jeho svět s dějinami naší země. Na hradě Hasištejn pro ně byla připravena malá procházka středověkem.

Nejprve je přivítali pomocníci hradního pána. Seznámili je s pravidly a potom již směli navštívit hrad, kde je přivítal hradní pán. Byl poněkud nevrlý, jelikož jeho hrad sužovali kartoví muži v čele s Červeným esem. Hradní pán seznámil žáky s životem v podhradí. Ukázal, čím se lidé dříve živili, co jedli. Potom již následovala návštěva hradu, výklad o životě šlechty a ukázka středověkých zbraní. Zbraně si děti mohly vyzkoušet, osahat, potěžkat, zjistily, že být středověkým rytířem nebylo vůbec snadné.  Navštívily také středověkou doktorku, spíše bylinkářku. Ta je seznámila s různými léčivými bylinami a metodami léčby ve středověku. Při návštěvě bylinkářky nás přepadli lapkové – kartoví muži. Hradní pán a jeho pomocníci nás však zachránili, lapky pochytali a kat je potrestal.

Na závěr jsme si ještě v hradním příkopu vyzkoušeli středověkou kuchyni. Děti si upekly placky. Také si vyzkoušely práci se dřevem, třeba kolíček do hrábí nebo dřevěné korýtko či šindel. Také si sestřelily prakem obrázek, zkusily házet sekerou a oštěpem.

Den ve středověku se nám velice líbil.                                                      

Žáci 4. A, 4. B a 4. C

Milena Uldrichová, tř. učitelka 4. C