Mentální anorexie, hrozba dnešní doby

Žáci 5. B se v rámci přírodovědy a okruhu trávicí soustavy podívali i pod méně probádanou oblast, a to k poruchám příjmu potravy (PPP). Toto závažné téma je opředeno spoustou tajemství, o kterých se lidé bojí mluvit. S ohledem na duševní zdraví je však stále důležitější, protože právě už ve věku kolem deseti let se tato porucha může objevit.

Abychom si o této nemoci udělali lepší představu, pozvali jsme Evu Steppanovou, která s ní bojuje už deset let. Na ukázku přinesla svou knihu, popisující její příběh. Vyvedla nás z omylu, že PPP jsou rozmarem dívek, které chtějí být štíhlé, a vzala nás také za dveře psychiatrické léčebny. Nebála se zodpovědět jakýkoliv dotaz a děti se dozvěděly opravdu přímé informace. A protože je Eva zároveň výživovou poradkyní a koučkou duševního zdraví, dostali jsme pár tipů na vyvážený jídelníček a komunikaci v případě, že nás něco trápí.

Dovoluji si použít slova, která napsala slečna Eva: “Ve třídě se mi moc líbilo, cítila jsem se mezi dětmi jako se svými kamarády. Vůbec jsem neviděla, že by se někdo nudil nebo bavil, dokonce poslouchali mé vyprávění i přes přestávku, a toho si moc vážím. Děkuji za tak skvělé posluchače a přeji jim, aby se nikdy s ničím takovým nemuseli potkat ani oni samy, ani jejich blízcí.”