Branný den na Kočičáku (5. C a 5. B)

Po cestě do kopce převážně lesní krajinou jsme se konečně dostali do cíle. Na Kočičáku nás neuvítaly žádné kočky, ale překvapivě pes Bruno. Také už na nás čekali naši průvodci, kteří se nám celé dopoledne věnovali. Děti nastoupily do čtyř týmů a postupně se vystřídaly na všech stanovištích.

Na prvním stanovišti jsme si mohli všichni vyzkoušet, jaké je to v praxi poskytnout první  pomoc. Pomohl nám zkušený hasič Martin a děti od něj odcházely natolik proškolené, že všechny uměly  poskytnout masáž srdce, ale také zavolat rychlou zdravotnickou pomoc a dokonce i použít AED – automatizovaný externí defibrilátor.

Na druhém stanovišti už nás čekal Hans, pod jehož dohledem jsme mohli střílet vzduchovkou na terč. Nejprve nám ale řekl, jak se správně zachází se vzduchovkou a také pravidla bezpečnosti. Důležitá byla schopnost se úplně soustředit a přesně zamířit na střed terče. Nejlepšími střelci se stali Radek Fliťar, který získal krásné druhé místo, a Kateřina Musilová, která si za první místo ve střelbě vysloužila ocenění a také knihu Chomutovští důstojníci.

Na třetím stanovišti nás uvítal Jirka a naučil nás některé dovednosti na překážkové dráze. Ukázal dětem, jak zdolat dvoumetrovou dřevěnou stěnu. Ta vypadala jako nepřekonatelná překážka. Některé děti ji však zdolaly dokonce samy, a to proto, že se jen tak lehce nevzdaly.

Na posledním stanovišti jsme si mohli navléknout plynové masky a také obléknout ochranný oblek pod dohledem našeho průvodce Reného.

Plni zážitků jsme se všichni sešli u táborového ohně. Děti byly nadšené a spokojené, protože toho ten den hodně zvládly. A protože  se nám naši průvodci celé dopoledne věnovali, na oplátku jsme je pozvali k táboráku na dobré buřty.