Tento týden ve školní jídelně dostávaly naše děti k obědu také banány. Ne všichni si však na tomto ovoci pochutnávají, dost často se stává, že si ho ani nevšimnou a nechají ho ležet, nebo ho v nejhorším případě automaticky vyhazují. Napadlo mě, že bych jim mohla ukázat, jak se dá banán připravit k jídlu i jinak, a proto jsme si všichni banány schovali do družiny na druhý den pro výrobu banánového překvapení. Následující den jsme si popovídali, jak je špatné plýtvat jídlem a jak je pro náš organismus důležitá pestrá a vyvážená strava. Po krátké besedě jsme se již nedočkavě pustili do vlastnoručně vyrobených banánových špízů polévaných čokoládou a sypaných kokosem. Příprava špízů děti moc bavila, šlo jim to pěkně od ruky a za krátkou chvíli si již pomlaskávaly na svém dezertu. Jsem ráda, že se nám naše sladké odpoledne povedlo a že si ho děti užily. Nakonec samy z nadšení začaly vymýšlet další varianty ovocných špízů, kterými doma překvapí i své rodiče. A hlavně už nikdy nenechají banán napospas…
Alena Tomková, vychovatelka ŠD