5. B poznala, že kniha není film

Dnes jsme se vydali na besedu do knihovny, kde jsme si povídali o fenoménu několika generací zvaném Harry Potter.

Letos tento příběh oslavil třicáté první narozeniny. První kniha o malém kouzelníkovi byla vydána v Anglii roku 1993. Od té doby se těší velké oblibě jak na pultech knihkupectví, tak ve filmovém světě. V knižním vydání vyšlo sedm dílů, ale protože ten sedmý díl byl tolik nabitý kouzly, strhujícím příběhem a zvraty, rozhodli se filmaři, že ho rozdělí na dva samostatné filmové díly.

Nenajde se žáček, který by nevěděl, kdo byl Harry Potter. Všichni také známe jeho nejlepší kamarády Rona a Hermionu. Připomněli jsme si, kde v Bradavicích najdeme Příčnou ulici a v ní oblíbený obchůdek, kam smějí jen kouzelníci. Ukázali jsme si Bradavický hrad, který před tisíci lety založili čtyři mocní čarodějové, podle nichž se jmenují školní koleje. Ukázali jsme si, jak se správně hraje famfrpál, kouzelnický nejpopulárnější sport na košťatech v letu. Věděli jste, že famfrpál není jenom hra v knize? Víte, že se z něj stal opravdový sport, který má své zastoupení po celém světě? I my Češi máme své hráče famfrpálu, kteří naší republiku zastupují na soutěžích, jmenují se Pražští Pegasové.

Při besedě jsme si také povídali o zvířatech s lidskou inteligencí, například o Kentaurech. Velice nás také zaujal příběh Lorda Voldemorta, čaroděje, který stejně jako Harry uměl mluvit s hady.

Všimli jste si někdy rozdílu mezi knihou a filmem? My už ano, školní kolej Havraspár má v knize ve znaku orla a modrou a bronzovou barvu, kdežto ve filmu to filmaři popletli, Havraspáru dali do znaku vránu a jejich barvou je ve filmu modrá a stříbrná. V knihách jsme dlouho listovali a našli spoustu zajímavých informací, které ve filmu nenajdeme. Pokud o nich chcete vědět i vy, budete si muset příběhy přečíst.

Zdraví vás třída 5. B a paní učitelka Kinclmanová