Masopust v 1.B na Kadaňské

V úterý si žáčci 1. B opět užili netradiční výuku, tentokrát na aktuální téma masopustu, který dnešním dnem vrcholí. Den jsme začali bez rozvrhu a učebnic, ale zato v parádních masopustních maskách!

Nejdříve jsme si pověděli, co o masopustu víme. Informace jsme si doplnili díky ČT EDU, kde jsme se dozvěděli, proč se vlastně slaví, jaké zvyky a tradice k němu patří. Podrobněji jsme se seznámili s masopustními maskami, které jsme si následně zahráli v oblíbené hře Šibenice. Následovalo běhací čtení na chodbě školy. Tam byly rozmístěny obrázky masek. Žáčci museli z jednoduchého popisu poznat, o kterou masku se jedná, vyluštit písmenko a následně celé slovo v tajence – MASOPUST. Odpočinková činnost po náročnějším čtení byla masopustní jednotažka. Jitrnice byla lehká, ale Slaměný či Žid, to byla velká výzva! Hodinu jsme doplnili nácvikem masopustní básničky s pohybem a pohádkou Chaloupka na vršku – Jak se slavil masopust. V matematice a prvouce jsme se zaměřili na masopustní hodování… Pokaždé trošku jinak. V matematice žáčci ve dvojicích zaplňovali mísu koblížky a koláčky s výpočtem 9. V prvouce jsme se zaměřili na slova půst, zdravá a nezdravá strava. Co našemu tělu škodí a co dělá dobře, jsme doplňovali v připraveném pracovním listu.

Na závěr jsme si vysvětlili a namalovali rčení – Masopust na slunci, pomlázka u kamen. A protože dnes bylo krásně slunečno, jsme zvědaví, zda se to vyplní!

Školní dopoledne se nám moc líbilo. Také jsme se moc těšili do družiny na pravý masopustní rej!

Za žáčky 1. B, Tereza Vosáhlová