Tříkrálové dopoledne ve 4. B na Kadaňské

6. ledna oficiálně končí námi tak oblíbený vánoční čas. V tento den si připomínáme Slavnost Zjevení Páně, lidově tomuto svátku říkáme Tři králové. Víme, že se v domácnostech rodina sešla u stromku, zatopilo se v krbu, připravilo se pohoštění, symbolicky se zapálila svíčka a oficiálně se odstrojením stromečku ukončily Vánoce.

I my jsme v tento den oslavili konec vánočního času. Společně jsme odstrojili stromeček, výtvarnou výchovu jsme věnovali právě těmto třem mudrcům. Už víme, že symboly napsané na dveřích svěcenou křídou neznačí začátky jmen králů, ale vychází z latinského Christus Monsiomen Benedicat, což znamená: Kristus požehnej tomuto domu. Povídali jsme si o koledě, zazpívali si písničku a vyplnili několik tříkrálových úkolů. Vyzkoušeli jsme i tříkrálový zvyk věštění budoucnosti.

Všichni jsme byli zvědaví, co nás v tomto roce čeká. Pod hrnečky (kelímky) jsme schovali různé předměty a podle toho, jaký symbol si žák vybral, to se mu má v nastávajícím roce přihodit. Teď už se všichni těšíme na masopust.

Zdraví vás žáci 4. B a paní učitelka Kinclmanová.