Pokus s kvasinkami v 6. B na Kadaňské

Minulý týden jsme v hodině přírodopisu probírali kvasinky. Po získání základních informací jsme dokazovali uvolňování oxidu uhličitého při kvašení. Začali jsme tím, že jsme se rozdělili do skupin po čtyřech. Poté jsme si do skleněné nádoby s hrdlem dali trochu teplé vody, do ní jsme nasypali sušené kvasnice, lžičku cukru a lehce zamíchali. Následně jsme přes hrdlo přetáhli nafukovací balonek a čekali. Po chvíli čekání se nám balonek zvedl a lehce se nafoukl. Funguje to tak, že při zvýšení teploty a dostatku potravy (cukru) vylučují kvasinky jako vedlejší produkt oxid uhličitý, který balonek nafoukne. Chtěli jsme ještě pozorovat i pučící kvasinky pod mikroskopem, ale na to byla tato hodina krátká. Celé naší třídě se pokus povedl. Moc nás to bavilo a těšíme se na další pokusy.

Kamila Šimková 6. B